فهرست محتوای این مقاله
فن بیان در مقالات گذشته ساختارش بیان شد، و به پیش نیاز های سخنرانی خوب من جمله ویژگیهای شخصیتی، ویژگیهای ظاهری، تن صدا ، ویژگی هایی مثل اعتماد به نفس پرداختیم. همچنین به اتفاق هم چند تمرین برای بهبود فن بیان انجام دادیم که هر کدام از آنها برای داشتن فنبیان قوی و خوب لازم و اساسی است.
در ادامه به چند پیش نیاز اساسی دیگر برای داشتن فنبیان قوی و در نهایت یک سخنرانی عالی میپردازیم.
فهرست محتوای این مقاله
ترس از سخنرانی
مستند سخنرانی کنید
خودتان باشید
با هوش باشید
تعریف و تمجید در سخنرانی و فن بیان
پذیرفتن مخاطبان در سخنرانی و فن بیان
توافق کردن در سخنرانی
تشکر کردن در سخنرانی
مورد تایید قرار گرفتنفن بیان قوی و مؤثر با کنار گذاشتن ترس از سخرانی
1. ترس از سخنرانی

مهمترین نکته در یک سخنرانی قدرتمند این است که از سخنرانی نترسید و سعی کنید بر ترس خود غلبه کنید، برای اینکار کافیست تا میتوانید تمرین سخنرانی کنید و سعی کنید سخنرانی های تان را بدون هماهنگی و حفظ کردن اجرا کنید.
حفظ کردن سخنرانی صرفاً باعث استرس و اضطراب در شما خواهد شد، فقط کافیست در مورد مطالبی که میخواهید درباره آنها صحبت کنید اطلاعات لازم و کافی داشته باشید و موارد مهم را نکته برداری کرده تا نکتهای از قلم نیفتد.
2. مستند سخنرانی کنید.

نکته دیگر برای فنبیان قوی و مؤثر اینکه حتماً با داشتن مرجع و منبع مستند صحبت کنید و درباره مطالبی که از آنها اطلاعاتی ندارید صحبت نکنید. این نکته خیلی مهم است که حتماً بدانید درباره چه مطالبی صحبت کنید و اطلاعاتتان را در آن حوزه بالا ببرید.
پس مراقب باشید سخنرانی بداهه را با حرفهای بیاساس و بی پایه اشتباه نگیرید. بداهه سخن گفتن هنر بداهه فکرکردن است.
3. خودتان باشید.

سعی کنید در سخنرانی ادای کسی را در نیاورید. بهترین حالت در جلسه سخنرانی این است که خودتان باشید و به شیوه خاص خودتان صحبت کنید؛
اما به یاد داشته باشید که باید به قدری در سخنرانی تمرین کنید تا خوب حرف زدن، زیبا سخن گفتن و ارتباط با شنونده برقرار کردن را به خوبی یاد بگیرید و سخن گفتن تکنیکی، جزیی از زندگی روزمره و عادی شما شود و هر زمان و مکانی که اراده کردید بتوانیم بهترین سخنرانی را ارائه دهید.
با تمرین و تکرار و تمرکز روی این موضوع و دیگر نکات فن بیان بدون هیچگونه تقلید از کسی میتوانید فنبیان قوی و موثری داشته باشید.
4. با هوش باشید.
نکته بسیار مهم دیگر این است که حضور ذهن و هوش بالایی داشته باشید. در یک سخنرانی عالی لازم است حضور داشته باشید و تمام و کمال تمرکزتان را روی صحبت ها و سوالهای حضار بگذارید تا بتوانید خیلی سریع و باز آنها را درک کرده و پاسخ دهید.
از طرف دیگر هوش خود را بالا برده و تکنیک های آن را یاد بگیرید. این کار باعث می شود شما سریعتر مفهوم و معنای مطالب را درک کرده و بهتر و زودتر بتوانید پاسخگو باشید و مدت زمان بیشتری برای فکر کردن داشته باشید.
نکات دیگری برای موفقیت در سخنرانی و فنبیان قوی وجود دارد که جهت کسب رضایت مخاطبان رعایت این نکات لازم و ضروری است:
5. تعریف و تمجید در سخنرانی و فنبیان

تعریف و تمجید از دیگران همیشه در آنها احساس خوبی به وجود آورده و باور می کنند برای ما احساس مهم بودن و ارزشمندی دارند، چنانچه این احساس در آنها به وجود بیاید برای صحبتهای ما بیشتر ارزش قائل میشوند و با دقت بیشتری به صحبتهای ما گوش میدهند.
6. پذیرفتن مخاطبان در سخنرانی و فنبیان
ما باید به مخاطبان حاضر در جلسه سخنرانی نشان دهیم که آنها را پذیرفته ایم و علاقهمند به سخنرانی برای آنها هستیم.
نشان دادن این پذیرش با برقرار کردن تماس چشمی با آنها و لبخند زدن در حین سخنرانی امکان پذیر است که باعث میشود مخاطبان حس کنند که مورد احترام قرار گرفته اند همچنین موجب علاقهمندی آنها به گوش کردن هر چه تمامتر و شرکت در بحث و به اشتراک گذاشتن نظراتشان می شود.
7. توافق کردن در سخنرانی
همیشه در سخنرانی افرادی هستند که با نظر ما مخالف است و آن را قبول ندارند. این موضوع برای ما هم پیش میآید. در این مواقع باید به جایی که با آن فرد وارد جنگ شویم یا بحث کنیم و یا موضع دفاع بگیریم میتوانیم بگوییم شما هم به موضوعی خوبی اشاره کردید که من به آن فکر نکرده بودم، با این که نظر شما با من متفاوت است اما بر روی آن فکر خواهم کرد.
تئودور روزولت در این باره میگوید: مهمترین عنصر فرمول موفقیت عبارت است از شیوه کنار آمدن با مردم.
8. تشکر کردن در سخنرانی
برای دلگرمی مخاطبان که وقت خود را صرف شرکت کردن در جلسه سخنرانی ما و گوش کردن به سخنان ما کردند باید از آنها تشکر کنیم که میتوانیم این تشکر را به صورت ساده به زبان بیاوریم. مثلا بگویم:
متشکرم
یا از عباراتی استفاده کنیم که باعث جذب مخاطبان میشود. مثل اینکه:
از حضور گرمتان ممنونیم یا سپاسگزاریم که دعوت ما را برای صحبت کردن پذیرفتید.
این کار باعث دلگرمی هرچه تمامتر آنها می شود.
در صحبتهای محاورهای و روزانه هم دقیقا داستان به همین صورت است، چنانچه در صحبت کردن با دیگران همیشه جانب قدردانی و تشکر کردن را نگه دارید افراد بیشتری جلب گفتگو کردن با شما می شوند و می توانید سخنرانی موفقتری داشته باشید.
9. مورد تایید قرار گرفتن
مخاطبان انتظار دارند وقتی در بحث و سخنرانیها شرکت میکنند بعد از بیان نظراتشان مورد تایید قرار بگیرند. این کار باعث بالا رفتن اعتماد به نفس آنها میشود. مثلا بگوییم این اطلاعات که شما از این موضوع دارید عالی هستند، یا نظرات شما برایم حائز اهمیت است.
یا اینکه در طی صحبتهای خود سعی کنید با سوال پرسیدن های بجا و به موقع نظر طرف مقابلتان را نیز در مورد موضوع مورد بحث جویا شوید که ببینید اصلا تمایلی به شنیدن این بحث دارد یا خیر یا اینکه چقدر مشتاق صحبت کردن درباره موضوع مورد بحث است.
این کار باعث می شود که متوجه شوید چند درصد افراد با شما توافق نظر دارند یا درباره موضوع خاصی با شما هم عقیدهاند. یا اینکه در مورد موضوع سخنرانیهایتان باید مجدد این موضوع را انتخاب کنید، یا در انتخاب موضوع تجدید نظر نمایید.
پس از مورد توجه قرار دادن نکات بالا موضوعاتی نیز وجود دارد که به آنها اشتباهات خطرناک در فن بیان میگوییم که باعث روی گرداندن دیگران از شما میشود.
همانطور که از اول بحث تا کنون دیدید جلب توجه دیگران با فنبیان قوی به سادگی امکان پذیر است، اما توجه کنید که فن بیان بسان نعمت باران است که هم میتواند برای همگان رحمت به همراه داشته باشد یا با بارش های زیاد از حد و بی موقع تبدیل به سیل و موجب نابودی گردد.
شما میتوانید با بارش سخنان خود روی مخاطب تاثیر باور نکردنی داشته باشید و ذهن و روح او را تسخیر کنید و یا اینکه با به کار بردن کلمات نامناسب و عبارات ناسنجیده اصل کلمات خود را زیر سوال ببرید.
همانطور که می توان با فنبیان قوی مخاطبان بسیار زیادی را به خود جذب کرد و موفق عمل کرد، می توان با ارتکاب حتی یک اشتباه کوچک سیل عظیمی از مخاطبین را از دست داد، بنابراین لازم است از اشتباهات خطرناک در فن بیان بر حذر بود.
مخاطبان ما و طرفهای صحبت ما در هنگام گفتگو باهوش ترین افراد دور و بر ما هستند و ما باید با ذکاوت هرچه تمام تر در راضی نگه داشتن آنها تلاش نماییم.
در مباحث بعدی به طور مفصل به بررسی اشتباهات خطرناک در سخنرانی میپردازیم.