چگونه به یک سخنران حرفه‌ای تبدیل شویم؟

chegoone be yek sokhanran herfee tabdil shavim 00

تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای برای افرادی که قصد دارند کارهایی مانند مدیریت یا رهبری را انجام دهند، اهمیت زیادی دارد. در این مقاله قصد داریم در ادامه مطالب قبلی لذت برتر، مواردی را که به شما کمک می‌کنند به یک سخنران حرفه‌ای تبدیل شوید را بررسی کنیم.

به‌جای این‌که موفقیت در سخنرانی خود را به بخت و اقبال واگذار کنید، بهتر است توصیه‌های افرادی که در این حرفه تجربهٔ بیش‌تری دارند را به کار بگیرید. از این رو در ادامه می‌توانید برخی از این توصیه‌ها را که به شما برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای کمک می‌کند را مشاهده کنید.

۱. از همان زمان شروع یک سخنرانی حرفه‌ای، هدف نهایی خود را در ذهن داشته باشید

 اصول سخنرانی -مهارت های سخنرانی و فن بیان
اصول سخنرانی – چطور سخنرانی کنیم

قبل از شروع سخنرانی بهتر است در مورد پیامی که قصد دارید به مخاطبان انتقال دهید، اطمینان حاصل کنید. سعی کنید متن سخنرانی را بر پایه هدف نهایی خود بنویسید. برای این کار باید بدانید که هدف اصلی از سخنرانی شما چیست و برای دستیابی به چه چیزی تلاش می‌کنید؟ قصد دارید چه تأثیری بر روی مخاطبان خود بگذارید؟ با حرف‌های خود قصد اطلاع‌رسانی دارید، یا می‌خواهید حرف‌های انگیزه‌بخش بزنید؟

بنابراین دانستن هدف نهایی به شما کمک می‌کند بهتر برای سخنرانی خود آماده شوید و همچنین شما را یک‌قدم به تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای نزدیک‌تر می‌کند.

۲. پیام‌های خود را با زبان ساده بیان کنید

جایگاهی که الان دارید به‌خاطر مهارت‌های مختلف شما است. مطمئناً دلتان می‌خواهد اطلاعات زیادی در اختیار شنونده‌ها قرار دهید، ولی بهتر است در برابر این میل خود مقاومت کنید. در غیر این صورت مخاطبان شما به‌خاطر اطلاعات بیش از حد خسته می‌شوند و از بحث فاصله می‌گیرند.

برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای بهتر است در هنگان سخنرانی به‌جای بیان تمام مطالب، بر روی چند ایده‌ای مهم تمرکز کنید و مخاطبان خود را تحت تأثیر قرار دهید.

۳. یک سخنران حرفه‌ای خطرات پاورپوینت را جدی می‌گیرد

 اصول سخنرانی -مهارت های سخنرانی و فن بیان
مهارت های سخنرانی و فن بیان – اشتباهات سخنرانی

استفاده از پاورپوینت ریسک زیادی دارد و ممکن است به ضرر شما تمام شود. درصورتی‌که از نمودارهای پیچیده که مطالب زیادی را در خود جای داده‌اند استفاده کنید، توجه مخاطبان را از خودتان دور می‌کنید. نگاه مخاطبان باید روی شما متمرکز باشد نه اسلایدهای پاورپوینت.

اگر می‌خواهید از پاورپوینت استفاده کنید، بهتر است اسلایدهای کم ولی تأثیرگذاری بسازید. اسلایدهای پاورپوینت شما باید ساده و دارای ظاهر گرافیکی جذاب باشند. همچنین باید این موضوع را به یاد داشته باشید که زمانی که سخنرانی خود را متکی به پاورپوینت برنامه‌ریزی می‌کنید، خطر بروز مشکلات مربوط به تکنولوژی و در نتیجه بروز فاجعه در هنگام سخنرانی را هم به جان می‌خرید.

برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای و همچنین کاهش چنین خطراتی باید تعداد اسلایدها را کم کنید یا کلاً از پاورپوینت استفاده نکنید.

۴. با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید

 اصول سخنرانی -مهارت های سخنرانی و فن بیان
چطور سخنرانی کنیم – استرس در سخنرانی

یکی از اشتباهاتی که معمولاً سخنران‌ها مرتکب می‌شوند این است که سعی می‌کنند هوش و زیرکی خود را اثبات کنند. فراموش نکنید که حضور شما بر روی تریبون دلیلی دارد.

اگر می‌خواهید یک سخنران حرفه‌ای باشید، نیازی نیست از خودتان تعریف کنید، زیرا مدارک تحصیلی شما به‌تنهایی می‌توانند مهارت‌های شما را اثبات کنند. در نتیجه مخاطبان می‌دانند که شما یک متخصص هستید و همین هم باعث می‌شود شکافی بین شما و آن‌ها ایجاد شود.

اگر روی صحنه، مدام از استعدادهای خود تعریف کنید، این فاصله بین شما و مخاطبانتان بیش‌تر می‌شود و ممکن است دیگران برداشت اشتباهی از رفتارتان داشته باشند و حرف‌های شما را به غرور زیادتان نسبت دهند. وظیفهٔ شما کم کردن این فاصله است، نه گسترده‌تر کردن آن.

پس برای این‌که به مخاطبان خود نزدیک‌تر شوید می‌توانید با شوخ‌طبعی و صداقت این کار را انجام دهید و توجه آن‌ها را جلب کنید. درواقع برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای، باید کاری کنید مخاطبان احساس نزدیکی بیش‌تری به شما داشته باشند.

۵. داستان‌های شخصی خود را تعریف کنید

استفاده از داستان در جریان سخنرانی باعث آرامش خاطر و راحتی مخاطب می‌شود. داستان‌ها باعث می‌شوند مخاطبان با شمار بیش‌تر ارتباط برقرار کنند و همچنین حرف‌های شما را  بهتر به ذهن بسپارند. درواقع داستان‌پردازی قدرتمندترین ابزار مورداستفاده سخنران‌ها است.

برای پیداکردن داستان‌هایی که ارزش تعریف کردن داشته باشند، باید در زندگی خود کاوش کنید و خاطرات ارزشمند خود را پیدا کنید. مخاطبان داستان‌های شما را خیلی راحت‌تر از آمار و ارقام به‌خاطر دارند و بیش‌تر از آن لذت می‌برند. مزیت دیگر داستان‌پردازی هم این است که شما خیلی راحت‌تر می‌توانید داستان‌های شخصی خود را به‌خاطر بسپارید.

۶. با تمرین کافی، یک سخنران حرفه‌ای می‌شوید

اگر قرار است در مقابل جمعیت زیادی سخنرانی کنید، به‌هیچ‌وجه بدون تمرین و به امید بداهه‌گویی بر روی صحنه نروید. این استراتژی خطرناکی است که فقط تعداد کمی از افراد توانایی استفاده درست از آن را دارند.

برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای باید دقیقاً بدانید چه کاری می‌خواهید انجام بدهید و آن کار را تمرین کنید. اگر دوست دارید چند داستان مختلف را تعریف کنید، مشکلی نیست، فقط باید بر روی نکات کلیدی این داستان‌ها مسلط باشید. در غیر این صورت استرس شما مانع برقراری ارتباط کامل با مخاطبان می‌شود.

۷. سعی کنید سخنرانی یکنواخت و کسل‌کننده‌ای نداشته باشید

 اصول سخنرانی -مهارت های سخنرانی و فن بیان
اشتباهات سخنرانی – مهارت های سخنرانی و فن بیان

یک مثل معروف درباره این موضوع وجود دارد، می‌گویند: «یکنواختی دشمن سخنرانی است» اگر در تمام مدتی که در حال ارائه هستید، با یک ریتم حرف بزنید، یا از لحن و الگوی صحبت یکسانی پیروی کنید، مخاطبان شما بی‌حوصله و خسته می‌شوند.

برای تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌‎ای، باید در سخنان و حتی حرکات خود تنوع داشته باشید تا بتوانید توجه مخاطبان را در تمام مدت سخنرانی به خودتان جلب کنید.

۸. از ارتباطات غیرکلامی استفاده کنید

قبلا در مورد اهمیت ارتباطات غیرکلامی و حرکات بدن در تاثیرگذاری سخنرانی صحبت کرده‌ایم. حال برای بهبود مهارت‌های خود و تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای باید به یاد داشته باشید که ۹۰ درصد ارتباطات، غیرکلامی هستند. یعنی زمانی که سخنرانی می‌کنید حرف‌های شما فقط ۱۰ درصد در برقراری ارتباط تاثیر دارند و مخاطبان از روی چهره، لحن صحبت کردن، حرکات دست‌ها و طرز ایستادن شما می‌توانند با شما ارتباط برقرار کنند.

یک لبخند گرم و یک ژست راحت، اعتماد به نفس شما را به مخاطبان انتقال می‌دهد. زمانی که سخنران راحت باشد، مخاطبان هم راحت هستند.

۹. در مورد آماده بودن محل سخنرانی اطمینان حاصل کنید

 اصول سخنرانی -مهارت های سخنرانی و فن بیان
استرس در سخنرانی – اصول سخنرانی

برای اینکه یک سخنرانی خوب ارائه دهید، لازم است چند کار کوچک دیگر هم انجام دهید:

a. بهتر است قبل از سخنرانی ارتفاع میکروفون را چک کنید تا با قد شما مناسب باشد.

b. اگر قرار است توسط شخص دیگری معرفی شوید، معرفی کوتاهی از خودتان به همراه تلفظ درست نام و نام خانوادگی خود را برای او بفرستید.

c. اگر قرار است سخنرانی خود را در زمانی معین شروع کنید و به اتمام برسانید، بهتر است کسانی که قبل و بعد شما اجرا دارند را بشناسید و سعی کنید سخنرانی خود را مناسب با زمانی که در دسترس دارید تنظیم کنید.

d. اگر از پاورپوینت استفاده می‌کنید، محض اطمینان یک کپی از فایل خود همراه داشته باشید و قبل از شروع سخنرانی وارد محل شوید و با ابزارهای مورد نیاز خود برای استفاده از پاورپوینت تمرین کنید.

جمع بندی

برای اینکه به یک سخنران حرفه‌ای تبدیل شوید باید با انجام مراحلی که ذکر شد تمام جوانب کار را در نظر بگیرید. هدف این است که زمانی که روی صحنه می‌روید، همه چیز طبق برنامه پیش برود. با انجام دادن مواردی که گفته شد می‌توانید به ترس‌ خود از سخنرانی غلبه و با تبدیل‌شدن به یک سخنران حرفه‌ای در کار خود پیشرفت کنید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x