اشتباهات بزرگ در سخنرانی

eshtebahate bozorg dar sokhanrani 00

با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت لذت برتر و خوشحال هستم که بنده را در مقاله اشتباهات بزرگ در سخنرانی و کلام سخنرانی همراهی می‌کنید، با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.

اشتباهات بزرگ در سخنرانی - اشتباه سخنرانی
اشتباهات سخنرانی – سخنرانی

مهم‌ترین ابزار سخنرانی کلام سخنران است.در صحبت کردن و سخنرانی اشتباهاتی وجود دارند که باید حتما مراقب آن‌ها باشیم، این اشتباهات گاهی به صورت ناخودآگاه در کلام ما موجود است.

مطمئنا نمی‌توان خیلی اوقات بدون اشتباه بود، اما گاهی ممکن است مخاطب شما دارای تیپ شخصیتی ریزنگر باشد که این مورد کار را برای شما کمی سخت‌تر می‌کند. چون این نوع مخاطب به تک تک کلام و حرکات شما دقت می کند.

شما اگر می‌خواهید که در کلام خود تاثیرگذارتر باشید باید اشتباهات بزرگی در سخنرانی‌های خود نداشته باشید، همین اشتباهات می‌تواند سخنرانی و کلام شما را نابود کند. در این جا از تپق زدن و یا ( اِ ) گفتن صحبت نمی‌شود، چون این موارد را در هر سخنرانی می‌تواند پیش بیاید،پس منظور در اینجا چیزی فراتر از این موارد است.

شما در این مقاله با مواردی که می‌تواند سخنرانی و کلام شما را نابود کند آشنا می‌شوید و سپس می‌توانید با رعایت این نکات سخنرانی و کلام خود را بهبود ببخشید. این موضوع را فراموش نکنید با بهبود و مستمر کلام خود می‌توانید در آینده تحول بزرگی در سخنرانی و کلام خود ایجاد کنید.

این موارد کارهایی هستند که می‌توانند کلام و سخنرانی شما را نابود کنند:

۱- غیبت کردن اولین اشتباه بزرگ در سخنرانی 

اولین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی غیبت کردن است. هرگز در حضور جمع از کسی که آنجا نیست که بتواند از خودش دفاع کند صحبت نکنید.

اشتباهات بزرگ در سخنرانی - اشتباه سخنرانی
اشتباهات کلام در سخنرانی – اشتباهات سخنرانی

این کار هم از نظر عرف و هم از نظر شرع، کاملا محکوم است. گاهی حتی نقد یک نقل قول از دیگران هم می‌تواند غیبت کردن باشد.

این موضوع می‌تواند روی ذهن مخاطب اثر بسیار منفی بگذارد. چون مخاطب با خودش فکر می‌کند، سخنران همیشه این کار را انجام می‌دهد و قصد او کوچک کردن و بدنام کردن دیگران است. اگر آن جلسه را ترک نکند مطمئنا در کلاس و سخنرانی بعدی شما حضور پیدا نخواهد کرد.

پس سعی کنید هیچ موقع از کسی در جمع غیبت نکنید. یک سخنران حرفه ای به جای غیبت کردن از افراد دیگر جلوی جمع تمجید می‌کند، این کار باعث بالا بردن مقام خود و همچنین ایجاد حس مثبت در مخاطب می‌شود.[irp]

۲- قضاوت

دومین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی قضاوت است. هرگز در سخنرانی (چه بهتر که هیچوقت) کسی را قضاوت نکنید و درباره کسی حکم صادر نکنید. اینکه دیگران را محکوم کنید می‌تواند از ارزش شما بکاهد.

شما می‌خواهید تاثیر گذار باشید و این موضوع را باید بدانید که ذهن انسان‌ها ناخود آگاه قضاوت‌گر است. وقتی شما به این امر واقف شوید و ذهن خود را از ناخودآگاه بر روی خودآگاه خود معطوف کنید، مطمئنا قضاوتی نخواهید کرد.

مطمئنا این امر سخت است اما اگر می‌خواهید به کلام خود آسیبی نرسانید قضاوت نکنید، یا اگر می‌خواهید قضاوتی انجام دهید، اطلاعات خود را کامل کنید سپس قضاوت کنید. در این حالت می‌توان گفت قضاوت شما، قضاوتی درست است.

۳- فاز منفی (غر زدن)

سومین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی داشتن فاز منفی (غر زدن) است. مثل وقتی که از بیرون آمده‌اید و ترافیک بوده…. چرا باید به حاضرین انتقال دهید که ترافیک است و این شهر آلوده است و مسئولین رسیدگی نمی‌کنند و …. ! اگر نمی‌توانید چیزی را تغییر دهید، اصلا در مورد آن صحبت نکنید.

اشتباهات بزرگ در سخنرانی - اشتباه سخنرانی
اشتباهات سخنرانی – سخنرانی

این مورد را باید بدانید که غر زدن یک رفتار اشتباه انسانی است. در غر زدن شما راحت می‌شوید، چون دارید ذهن خود را خالی می‌کنید، اما مخاطب شما فقط از شما انرژی منفی دریافت می‌کند. اگر شرایطی است که شما را اذیت می‌کند و نمی‌توانید آن را تغییر دهید بهترین کار پذیرش آن موضوع است نه غر زدن.

اگر می‌توانید آن موضوع را تغییر دهید پس به جای غر زدن آن را تغییر دهید و اگر نمی‌توانید آن را بپذیرید.

۴- منفی صحبت کردن

چهارمین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی منفی صحبت کردن است. مثل وقتی که می‌خواهید صحبت را شروع کنید اما می‌بینید که افراد زیادی حضور ندارند، می‌گویید ببینید مردم چقدر برای خود و حرف خود ارزش قائل نیستند که حضور پیدا نکرده‌اند، به جای اینکار که حال حضار را خراب می‌کند بگویید: تبریک به شما که آمده‌اید و برای خودتان ارزش قائل هستید.

این یک مثال بود که بنده بسیار دیده‌ام. به جای تمرکز کردن روی فاکتورهای منفی (نیمه خالی لیوان) تمرکز خود را روی صحبتهای مثبت و فاکتور مثبت قرار دهید (نیمه پر لیوان) چون ذهن مخاطب زود منفی می‌شود و اگر فاکتور مثبتی را هم بیان کنید ذهن مخاطب با شما همراه نخواهد بود.

تاثیر حرف منفی ۵ برابر حرف مثبت است.[irp]

۵- شایعه پراکنی

پنجمین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی شایعه پراکنی است. حرف‌هایی بزنید که اساس و پایه علمی و مستند داشته باشد. مبادا که از تلگرام و شبکه های اجتماعی مطلبی را برای مردم نقل کنید.

برخی از ایرانی‌ها استاد شایعه پراکنی هستند. یعنی بدون اطلاع از موضوعی آن را نشر می‌دهند. اگر می‌خواهید سخنرانی و کلام خود را جذاب کنید، سعی کنید همیشه منبع سخنان خود را بدانید. این موضوع به شما اعتماد به نفس بیشتری می‌دهد و همینطور اگر مخاطب از شما سوال کند منبع این حرف شما کجاست، می‌توانید به جای گفتن فضای مجازی بگویید فلان کتاب یا مقاله.

۶- بزرگ نمایی کردن از اشتباهات بزرگ در سخنرانی است

ششمین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی بزرگ نمایی کردن است. مثل جایی که بی اندازه به مخاطب تبریک بگویید و از حضور او تشکر کنید. تلاش کنید در بیان هیچ کدام از احساسات و اتفاقاتی که در سخنرانی افتاده است اغراق نکنید.

گاهی این بزرگ نمایی می‌تواند برای خود باشد. اشتباه برخی از سخنرانان این است که گاهی از دوره یا کلاس خود بیش از اندازه تعریف می‌کنند. همین امر باعث می‌شود که اگر آن دوره خوب باشد مخاطب به شما اعتماد نکند. سعی کنید اگر تعریف یا تمجیدی می‌خواهید انجام دهید،یک بار در اول صحبت خود و یکبار در پایان صحبت خود ار آن موضوع تمجید کنید.

۷- ادعای دروغ و اشتباه کردن

هفتمین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی ادعای دروغ و اشتباه کردن است. این است که بیایید و در سخنرانی قولی دهید که هیچ وقت قادر به انجام آن نیستید، یا حرفی بزنید که اصلا قبول ندارید، یا کسی را تایید کنید که اصلا مورد تایید شما نیست.

اشتباهات بزرگ در سخنرانی - اشتباه سخنرانی
اشتباهات سخنرانی

مخاطب شما بسیار باهوش است و کلام شما را به طور دقیق رصد می‌کند. یک جمله‌ی معروفی است که می‌گوید آدم دروغ گو فراموش کار است. پیشنهاد می‌شود هر حرفی یا قولی را که می‌خواهید در موردش صحبت کنید از قبل در موردش فکر کنید. گاهی ممکن است دچار هیجان شوید و حرفی بزنید که هیچ موقع نمی‌توانید آن را انجام دهید که باید خیلی به این موضوع دقت کنید.[irp]

۸- ببخشیدهای بیجا 

هشتمین مورد از اشتباهات بزرگ در سخنرانی ببخشیدهای بیجا است. در مورد مسائلی که نیاز نیست عذرخواهی نکنید. مثلا اگر کمی صدایتان گرفته است نیازی نیست از این مسئله عذرخواهی کنید. البته در موضوعی که همه‌ی حضار متوجه شده‌اند حتما عذرخواهی کنید و پوزش هم به این شکل باشد که به مخاطب تعهد کنید که این اتفاق تکرار نخواهد شد، نه صرف اینکه بگویید: ببخشید

اشتباهات بزرگ در سخنرانی - اشتباه سخنرانی
اشتباهات سخنرانی

کلمه ببخشید خود بار منفی دارد و همین امر باعث می‌شود ذهن مخاطب شما منفی شود. اگر اشتباهی بود سریع نگویید ببخشید. اشتباه بسیاری از سخنران‌ها این است که تا اشتباهی می کنند زود از کلمه ببخشید استفاده می‌کنند. پیشنهاد می‌شود اگر اشتباهی می‌کنید آن را به دید طنز بازخورد دهید.

مثلا در صحبت خود تپق می زنید به جای اینکه بگویید ببخشید و مخاطب خود را حساس کنید، از آن تپق در سخنرانی و کلام خود آنقدر استفاده کنید تا در ذهن مخاطب شما عادی سازی صورت بگیرد و آن موضوع برای مخاطب شما عادی شود.

جمع بندی

مهم‌ترین ابزار شما در سخنرانی کلام شماست. وقتی اشتباهات کلامی بسیاری داشته باشید مطمئنا تاثیرگذاری شما به شدت پایین می‌آید. به نظر بنده اشتباهات کلامی در سطر بالای اشتباهات سخنرانی قرار می‌گیرد. زیرا اشتباهاتی که در مورد مکان است، بخشی از آن در اختیار سخنران نیست اما ۱۰۰ درصد سخنران در کلام خود نقش دارد.

مواردی که در مقاله اشتباهات بزرگ در سخنرانی مطرح شد به شما می‌تواند کمک کند، کلام خود را بهبود ببخشید و اشتباهات خود را به طور قابل توجهی کمتر کنید. اگر نمی‌دانید کجا و کی اشتباه می‌کنید پیشنهاد می‌شود قبل سخنرانی‌های خود صدای خود را ضبط کنید و آن را چندین بار گوش دهید.

همین امر باعث می شود تمرکز شما روی ذهن خودآگاه شما قرار بگیرد و به اشتباهات خود پی ببرید. زیرا بسیاری از کلامی که در سخنرانی انجام می‌دهیم فی البداهه است و فرصتی در مورد فکر به آن وجود ندارد. همین ضبط کردن صدا و گوش دادن به آن کمک می‌کند اشتباهات خود را پیدا کنید و کم کم آن ها را اصلاح کنید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x